Uzun Süre Dışarıda Yemek Yemek Tehlikeli Mİ ?



Uzun süre dışarıdan yemek yeme mecburiyetine kalan birçok insandan dışarıda yemek yemenin sakıncalarıyla ilgili çokça şikayet duymuşsunuzdur. İşte bu yazımızda meşhur restaurant eleştirmeni Pete Wells'in kaleminden , yıllarca yaptığı bu işten sonra dışarıda yemek yemenin zararlarıyla ilgili değerlendirmeler ve birinci elden cevaplar yer alacak.

Uzun süre dışarıdan yemek yemek; obezite, yüksek tansiyon , prediyabet , yüksek kolesterol gibi birok hastalığın esas sebebidir. Uzun süre New York Times için restoran eleştirmeni olan Pete Wells sağlığına dikkat etmek için gazetenin  restoran eleştirmeni rolünden istifa ettiğini duyurdu. Wells,12 yıl boyunca yaklaşık 500 restoranı inceledi ve hakkında yazmadan önce her bir mekanda en az üç öğün yemek yedi "Bütün bu yemelerin sonuna geldiğimde: Aç olmadığımı fark ettim. Ve hala aç değilim, en azından eskisi gibi değilim," diye yazdı Wells. 

Yapılan  bir araştırmaya göre çok az Amerikalı bir restoran eleştirmeni kadar dışarıda yemek yiyor. Ancak ABD'li yetişkinler , Gıda ve İlaç Dairesi'ne göre kalorilerinin yaklaşık üçte birini ev dışında hazırlanan yiyeceklerden alıyor .



Dışarıda Yemek Yemek Neden Daha Kötü Sağlık Sonuçlarıyla Bağlantılıdır?

Restoran yemekleri mümkün olduğunca lezzetli olacak şekilde hazırlanır. Bu, çoğu insanın evde aynı yemeği yapmak için kullanacağından daha fazla tereyağı, yağ, tuz ve şeker eklemek anlamına gelebilir.

“New York City restoranlarında çalışan bir restoran şefiydim ve restoran mutfaklarının yemeklerine gerçekten lezzetli olması için ne kadar tereyağı ve tuz koyduklarını ilk elden biliyorum. Bu, insanların kendi mutfaklarında evde yemek pişirme biçiminden çok farklı,” diyor Johns Hopkins Üniversitesi'nde insan beslenmesi alanında doçent olan Dr. Julia Wolfson .

Wolfson, fast food'un inanılmaz kalorili ve besin değeri düşük olma eğiliminde olduğunu söyledi. Ancak birçok restoran yemeği de öyle. Restoranlarda porsiyon boyutları daha büyük olma eğilimindedir ve insanlar meze, ana yemek ve tatlı gibi birden fazla yemek yiyebilir.

"Evde yemek hazırlarken herkes bu hacimde yemek pişirmiyor ve yemiyor" dedi.

Araştırmalar, evde pişirilen yiyeceklerin daha iyi beslenme kalitesiyle bağlantılı olduğunu gösteriyor.  Düşük beslenme kalitesi, tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık gibi birçok kronik sağlık sorununda önemli bir risk faktörüdür. Sık sık dışarıda yemek yiyen kişiler, ara sıra dışarıda yemek yeseler bile, daha dengeli beslenme eğilimindedirler ve daha az kalori, daha az yağ, sodyum ve şeker tüketirler.

Wolfson, insanların düzenli olarak şekerli veya şeker içeriği yüksek besinler tükettiklerinde her öğünde bunları canlarının çekebileceğini söyledi.

Wells, makalesinde, 24 yıl boyunca New York Magazine'in restoran eleştirmenliğini yapan meslektaşı Adam Platt'ın yaşadığı fizyolojik değişikliklerden bahsetti.

Platt, Wells'e "Vücudunuz zamanla değişir," dedi. "Doldurulmak isteyen dev bir şişkin karnınız var. Beyninizdeki lezzet için haykıran tüm o tuhaf sensörler gün boyu alarm durumunda ve kaçınılmaz olarak bağımlı oluyorsunuz."

Dışarıda Yemek Yemek Ne Sıklıkta Uygundur?

2007-2008 yılları arasında yapılan ulusal bir anket, Amerikalıların haftada ortalama beş gece evde yemek pişirdiğini ve katılımcıların yaklaşık yarısının "her zaman" evde yemek pişirdiğini bildirdiğini gösterdi .

On yıl sonra, 20 yaş ve üzeri ABD'li yetişkinlerin yaklaşık %55'i belirli bir günde restoranlardan yiyecek aldıklarını bildirdi .

ABD Tarım Bakanlığı'nın sağlıklı beslenmeye ilişkin önerileri olan Beslenme Kılavuzları , insanların sağlıklı kalmak için dışarıda yemek yiyebilecekleri kesin zaman sayısını belirtmiyor.

Yemek servisi yapan birçok işletme türü vardır - fast-food restoranlarından sağlıklı fast günlük salata zincirlerine ve lüks restoranlara kadar. Bu çeşitlilik nedeniyle, dışarıda ne sıklıkla yemek yeneceğine dair katı bir kural oluşturmak imkansızdır.

Wolfson, yemeğin nerede yendiğinin -evde mi yoksa restoranda mı yendiğinin- malzemelerin kalitesi ve hazırlanışının sağlıklı olmasının çok önemli olduğunu söyledi.

 Evde yemek pişirmek genellikle daha sağlıklı bir seçenektir çünkü insanlara malzemeleri üzerinde kontrol sağlar. Bu, onların besin gruplarını dengelemelerine ve eklenen şekerleri, yağları ve sodyumu en aza indirmelerine olanak tanır.

Wells, "Aile ve arkadaşlarla yemek hazırlamak, aynı zamanda yemek konusunda daha fazla bağ kurma ve keyif alma fırsatı sunar ve ebeveyn, veli veya bakıcı olanlar için, değerli yemek pişirme ve yemek planlama becerileri öğretme ve çocuk ve ergenler arasında sağlıklı beslenme düzenlerinin benimsenmesini destekleyen davranışlara örnek olma fırsatı sunar" dedi.


Dışarıda Daha Sağlıklı Yemek Nasıl Yenir

Her öğünü evde hazırlamak ve yemek gerçekçi değildir. Hedef de olmamalıdır—dışarıda yemek yemek eğlenceli bir sosyal aktivite ve farklı yiyecekleri keşfetmenin bir yolu olabilir.

Wolfson, dışarıda yemek yeme fırsatlarından kaçınmak yerine, insanların genel beslenme düzenlerini düşünmelerini önerdiğini söyledi. Örneğin, bir restoranda yemek yiyorsanız, ana besin gruplarınızı yediğinizden emin olmak için hafta boyunca yediğiniz diğer öğünlerde ayarlamalar yapabilirsiniz.

Ayrıca besleyici bir öğün yemenize yardımcı olacak menü öğelerine sahip bir restoran seçme konusunda bilinçli olmanızı öneriyor. Gelmeden önce ne sipariş edeceğinize dair bir plan yapmak, dengeli bir öğüne bağlı kalmanıza yardımcı olabilir.

2018'den bu yana, zincir gıda işletmelerinin gıda ürünlerinin kalorilerini ve diğer besin değerlerini kamuoyuyla paylaşması gerekiyor. 

 Restoranın menüsünde bu bilgileri bulamazsanız veya sormaktan çekinirseniz, genellikle çevrimiçi olarak bulabilirsiniz.

Bazen müşterilerinizi ağırlıyor olabilirsiniz veya bir arkadaşınızın doğum günü için yemeğe davetli olabilirsiniz ve restoran üzerinde kontrolünüz olmayabilir.

Porsiyonlarınızı makul tutmak için bir ana yemek sipariş edebilir ancak meze ve tatlıyı atlayabilirsiniz. Artanları eve götürmeyi planlıyorsanız, fazla yemek yeme isteğiniz azalabilir. Salata soslarını ve sosları yan tarafta istemek, yemeğinizde ne kadar kullanacağınız konusunda size kontrol sağlayabilir.

Ayrıca, kırmızı et ve diğer ağır hayvansal proteinleri öne çıkaran ana yemeklerden ziyade, daha çok sebze ağırlıklı olan iki adet meze sipariş etmeyi de düşünebilirsiniz.

Wolfson, "Birçok restoranda en eğlenceli yemekler meze bölümündedir," dedi. "Uygun miktarda yiyecek alırsınız, daha fazla sebze alabilirsiniz ve çok fazla para harcamazsınız."


Siz de bu konudaki tecrübe ve yorumlarınızı bizlerle paylaşarak okuyucularımıza destek verebilirsiniz.

Yorumlar